subota, 18. svibnja 2013.

Vjetroelektrana Ponikve kod Stona

 

 
Otvorena vjetroelektrana Ponikve kod Stona
 
Nakon prethodne dvije na šibenskom području, na poluotoku Pelješcu danas je svečano otvorena i treća hrvatska vjetroelektrana njemačke tvrtke WPD iz Bremena, prva uopće na jugu Hrvatske.

Godišnja proizvodnja njezinih 16 vjetroagregata može zadovoljiti potrebe 26 tisuća kućanstava. Uloženih 46 milijuna eura, a s pripremnim radovima još desetak više, za njemačku tvrtku WPD najveće je dosadašnje ulaganje u inozemstvu.

Više od 12 godina trebalo je od početka zamisli o vjetroelektrani do njezine realizacije. No već danas izražena je bojazan da bi se nešto slično moglo događati i ubuduće. Naime, za izgradnju svoje četvrte vjetrolektrane u Hrvatskoj njemačka tvrtka čeka još samo odluku Vlade. Stoga su i pomalo neobične riječi izgovorene na svečanosti.

Za razliku od dosadašnjih projekata, na ovom svečanom otvorenju nema predstavnika Vlade. Nadam se da to nije znak odbijanja potpore obnovljivim izvorima energije, točnije energiji vjetra. Stoga bih rekao, draga Vlado, molim vas da omogućite ostvarenje našeg idućeg projekta Katun kod Šestanovca, poručio je na otvorenju Andreas Chollet, voditelj projekta WPD Europa.

Da bi u Hrvatskoj trebala postojati povoljnija klima za ulagače, naglašava i njemački veleposlanik u Hrvatskoj. Trebaju se osjećati dobrodošlima, trebaju imati potporu hrvatske vlade. Ne traže oni neke posebne uvjete. Jednostavno se žele otvoreno natjecati s hrvatskim tvrtkama, naglasio je veleposlanik Hans Peter Annen.

Oni koji su godinama gurali projekt pelješke vjetrolektrane glavnu zapreku vide u beskrajnom administriranju. Kažu, ništa ne ide jednostavno, svuda je priča komplicirana, na svim instancijama.

Ako se pitate zbog čega onda Nijemci ustraju na Hrvatskoj, otkrili su - nigdje u svijetu nisu naišli na toliko stabilne uvjete vjetra, praktički istovjetne iz godine u godinu. Opet nas priroda spašava.


Župan Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Ston Vedran Antunica  u pratnji voditelja projekta i direktora tvrtke WPD Milana Antonijevića i Željka Samardžića obišli su 345 milijuna kuna vrijedan projekt vjetroelektrane Ponikve.


Naime, Antonijević i Samardžić izvijestili su župana o tijeku investicije WPD-a u vjetroelektranu koja na brdu iznad Ponikava  ima 16 stupova i  snagu 34 MW (megavata). 

Župan je i ovom prilikom Antonijeviću i Samardžiću čestitao na projektu vjetroelektrane Ponikve te je istaknuo kako je riječ o jednom od najvećih ulaganja u Županiju. Također, župan je kazao kako je ovaj projekt primjer drugim ulagačima da je moguće ostvariti ovoliko vrijedne i složene projekte te da se svi problemi na koje se naiđe u realizaciji, uz suradnju lokalne vlasti i investitora, mogu nadvladati.
Inače, WPD u planu ima i projekt gradnje druge vjetroelektrane na području Županije i to na predjelu Bile ploče pored Orebića.

Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)

Nema komentara:

Objavi komentar