nedjelja, 6. studenoga 2011.

Maroko - prva lokacija za projekt Desertec

Maroko - projekt Desertec



Maroko je izabran za prvu lokaciju njemačkog, 400 milijarda eura vrijednog projekta koji uključuje izgradnju široke mreže solarnih farmi i vjetroelektrana diljem sjeverne Afrike i Bliskog istoka, čime bi se ispunjavalo oko 15 posto europske potražnje za električnom energijom do 2050.

Projekt Desertec, u koji je uključen konzorcij tvrtki E.ON, Siemens, Munich Re i Deutsche Bank, objavio je na godišnjoj konferenciji u Kairu da svi sustavi idu u Maroko, a da bi izgradnja prve faze solarne farme od 500 MGW trebala početi sljedeće godine. Precizna lokacija dvije milijarde vrijednog pogona treba se još utvrditi, ali vjerojatno će se graditi u blizini pustinjskoga grada Ouarzazate.

Marokanska solarna farma veličine 12 četvornih kilometara bit će referentni projekt koji bi ulagačima i donositeljima političkih odluka trebao pokazati da inicijativa Desertec nije san, već projekt koji bi mogao biti golem izvor obnovljive energije u desetljećima koja dolaze.

Izvršni direktor inicijative Desertec Paul van Son smatra da je taj projekt dobitna kombinacija i za Europu i za sjevernu Afriku i Bliski istok.

U tijeku su pregovori s tuniskom vladom o izgradnji solarne farme, a Alžir je sljedeća najvjerojatnija lokacija zbog blizine mreža zapadne Europe. Libija, Egipat, Turska, Sirija i Saudijska Arabija mogli bi se priključiti mreži od 2020.

Kritičari kažu da koncept prijenosa Sunčeve energije iz Afrike u Europu nije dokazan te da se projekt ne uklapa u njemački energetski plan zelenih.

Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)

Nema komentara:

Objavi komentar