srijeda, 1. veljače 2012.

Pokrenimo zajednicu - zajedničkim djelovanjem do nižih računa za energiju



Sudionici dvodnevne konferencije "Pokrenimo zajednicu - zajedničkim djelovanjem do nižih računa za energiju" koja je održana ovoga tjedna u Zagrebu pozvali su sve jedinice lokalne samouprave da svojim primjerom i ostvarenim uštedama energije izravno potiču primjenu mjera energetske učinkovitosti i ušteda energije u Hrvatskoj. 
Također, pozvali su lokalne samouprave da svojim primjerom i ostvarenim uštedama energije izravno potiču primjenu mjera energetske učinkovitosti i ušteda energije, izrade programe i planove za učinkovito korištenje energije i akcijske planove za održivo korištenje energije uz sudjelovanje zainteresirane javnosti, te što više koriste fondove EU i sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
"Od poticanja ulaganja u energetski učinkovite tehnologije i podizanja razine svijesti građana o važnosti i prednostima štednje energije, izravnu će korist imati lokalna zajednica u vidu zapošljavanja, prihoda, ostvarenih ušteda, energetske sigurnosti, udobnijeg stanovanja i čistog okoliša", upozoreno je.

S tim ciljem preporučeno je lokalnim samoupravama da povećavaju vidljivost lokalnih EE Info centara i lokalnih energetskih savjetnika među građanima te potiču sustavnu edukaciju i povezivanje lokalnih energetskih savjetnika u RH, da omoguće poticaje organizacijama civilnog društva i građanskim inicijativama za provedbu kampanja za podizanje svijesti i edukaciju građana o mjerama uštede energije i energetske učinkovitosti, te da organiziraju lokalne akcije i skupni nastup investitora u EnU i obnovljive izvore energije.
U radu konferencije u organizaciji udruge DOOR sudjelovalo je 140 predstavnika javnog, civilnog, obrazovnog i poslovnog sektora iz svih krajeva Hrvatske te iz susjednih zemalja. Na konferenciji je održan niz stručnih predavanja, predstavljeni su dobri primjeri iz prakse te su potaknute brojne diskusije, a osim podizanja svijesti svih sudionika i usvajanja novih znanja i iskustava, konferencija je rezultirala i usvajanjem zajedničkih zaključaka.
"Smatramo da je održiva lokalna i regionalna energetska politika nužna za izlazak iz gospodarske krize te postavlja temelj za održivi razvoj lokalnih zajednica, regije i cijele države. Primjena mjera energetske učinkovitosti i poticanje štednje energije ključ su za smanjenje opterećenja na budžet kako javnog sektora, tako i svakog hrvatskog kućanstva. Energetska učinkovitost je najbrži i najisplativiji način za postizanje energetske neovisnosti i ostvarivanje nacionalnih i europskih ciljeva za suzbijanje klimatskih promjena", zaključili su sudionici konferencije.
Hrvatski Centar Obnovljivih Izvora Energije (HCOIE)

Nema komentara:

Objavi komentar